Bank of America ziet voorlopig af van zijn plannen om meer dividend uit te keren aan aandeelhouders en om eigen aandelen in te kopen. 

De bank blijkt over minder kapitaal te beschikken dan bij de stresstest van vorige maand werd gedacht.

Bank of America gaf maandag aan dat er fouten zijn gemaakt bij het aanleveren van de gegevens waarop de Federal Reserve vorige maand de financiële positie van Amerikaanse banken beoordeelde.

De informatie moet daarom opnieuw worden ingestuurd.

Stresstest

Na de stresstest droeg de Fed de bank overigens al op om zijn plannen voor de uitkeringen aan aandelhouders terug te schroeven, zodat er genoeg kapitaal over zou blijven om een nieuwe crisis te kunnen doorstaan.

Na die aanwijzing was Bank of America van plan voor 4 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en het kwartaaldividend te vervijfvoudigen tot 5 dollarcent per aandeel.

Na een nieuwe test zal uiteindelijk waarschijnlijk minder geld aan aandeelhouders worden uitgekeerd, liet de bank maandag weten.

Rekenfout

De rekenfout zou samenhangen met de overname van Merrill Lynch in 2009. Het is een nieuwe tegenvaller voor topman Brian Moynihan, die in 2011 ook al zijn dividendplannen moest aanpassen onder druk van de Fed.

Beleggers waren niet blij met het bericht van Bank of America en zetten het aandeel van de bank in de eerste handelsuren op Wall Street 5 procent in de min.