Randstad heeft zijn resultaten in het eerste kwartaal verder weten te verbeteren.

Net als in de laatste drie maanden van vorig jaar ging de omzet omhoog, terwijl het bedrijfsresultaat ook beter was dan een jaar eerder, voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het uitzendconcern woensdag voorbeurs presenteert.

De analisten voorzien gemiddeld een omzet van 3,97 miljard euro. Dat zou 3,5 procent beter zijn in de eerste 3 maanden van 2013. Voor het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) wordt een verbetering tot 115 miljoen euro voorspeld, tegen 91,5 miljoen euro een jaar geleden.

Analisten van Rabobank en ING gaven in vooruitblikken aan dat Randstad de verwachtingen met zijn kwartaalcijfers kan overtreffen. Volgens ING is de verwachting van een, voor wisselkoersen gecorrigeerde, omzetgroei van 3,2 procent per werkdag aan de voorzichtige kant.

Die groei werd in januari al bereikt, terwijl Randstad in die maand last had van het slechte weer in de Verenigde Staten en een trage start van het jaar in Frankrijk. Daarbij toonden de Nederlandse en Belgische markt de afgelopen tijd aanhoudend tekenen van verbetering.

Te voorzichtig

Volgens de banken is de verwachte brutomarge van 18 procent ook te voorzichtig. ING-analist Marc Zwartsenburg rekent op een marge van 18,3 procent, zijn Rabo-collega's David Tailleur en Philip Scholte houden het op een marge van 18,1 procent.

Rabobank wees verder op de positieve kwartaalcijfers die Manpower vorige week presenteerde. De concurrent van Randstad gaf aan dat de groei in maart verder is aangetrokken en in het tweede kwartaal nog hoger zal uitvallen. Manpower zag vooral de Europese markt afgelopen kwartaal verder verbeteren.

De resultaten van Randstad in het laatste kwartaal van vorig jaar vielen beleggers en analisten nog tegen. Door wisselkoerseffecten, hogere marketingkosten en grotere uitgaven aan bonussen viel het bedrijfsresultaat in dat kwartaal aanzienlijk lager uit dan verwacht. De ontwikkeling van de omzet voldeed wel aan de verwachtingen en wees al op een geleidelijk herstel.