Bedrijven moeten meer geld uittrekken voor innovatie om te zorgen dat zij voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.

Dit zegt Maxime Verhagen, oud-minister en huidig voorman van Bouwend Nederland, tijdens het congres Grip op je Vermogen in Utrecht.

Hij stelt voor het niveau van de onderzoeksgelden te doen stijgen naar Duits niveau, 2,7 procent.

"De gemiddelde levensverwachting van een onderneming was 67 jaar aan het begin van de vorige eeuw. Nu ligt dat op een gemiddelde van 15 jaar. Waardoor komt dat? Als je niet snel inspeelt op ontwikkelingen val je om."

"Bedrijven als Nokia en Kodak hebben laten zien hoe snel je positie onder druk komt te staan als je niet oplet."

Nieuwe concurrenten

Verhagen waarschuwt dat er nieuwe concurrenten aankomen voor het Nederlandse bedrijfsleven en hij ziet die vooral in Azië ontstaan waar meer in innovatie wordt geïnvesteerd.

"In China studeren nu elk jaar 2,5 miljoen beta-studenten af Ter vergelijking, in Nederland twintigduizend. Azië zal verder groeien in innovatiekracht, in bevolking en economie. Dit stelt Europa voor uitdagingen. Hoe profiteer je van de groei?"

Innovatievolger

De innovatiekracht van Nederland moet daarvoor stijgen. "We zijn een innovatievolger", zo haalt Verhagen verschillende rapporten over innovatie aan. "We staan op gepaste afstand van bijvoorbeeld Duitsland."

"Op veel van de kennis- en innovatieindicatoren zijn we redelijk, maar niet geweldig en op sommige indicatoren is zelfs sprake van een stilstand."