Directeur en eigenaar Wim van der Leegte van autobouwer VDL Groep uit Eindhoven is vrijdag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. 

Van der Leegte - die autofabriek Nedcar in Born van de ondergang redde - krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn belangrijke rol bij 'de bevordering en het behoud van werkgelegenheid' in Noord-Brabant.

Van der Leegte werd eerder al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een stap lager dan de onderscheiding van Commandeur. Hij is sinds 1966 werkzaam bij VDL Groep, dat werd opgericht door zijn vader Pieter. Zes jaar later nam hij alle aandelen over en werd hij ook directeur van de autofabrikant. 

Aan het hoofd van VDL kocht Van der Leegte in de jaren nadien verschillende bedrijven op, zoals de bussenbouwers van DAF Bus International en BOVA. In het najaar van 2012 maakte VDL bekend de autofabriek van Nedcar in Born van de ondergang te redden. Nedcar kwam in nood nadat de toenmalige eigenaar Mitsubishi er met de productie wilde stoppen. 

Deal


Van der Leegte wist echter een deal te beklinken met het Duitse BMW, dat de fabriek nu gebruikt voor de bouw van Mini's. Door de redding van de Brabantse autofabriek behielden 1500 werknemers hun baan. De verwachting is dat vanaf deze zomer de eerste Mini's van de band zullen rollen. 

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) noemde Van der Leegte bij de uitreiking een echter ondernemer, wars van dikdoenerij, rangen of standen. "Wat de maakindustrie is voor de Nederlandse economie, is Wim van de Leegte voor de maakindustrie", aldus de bewindsman. 

"Dankzij zijn inzet en ondernemerschap groeide zijn bedrijf de afgelopen jaren tot een onderneming met bijna tienduizend werknemers", zo stelde Kamp. "En dat in tijden van oplopende werkloosheid".