Albert Heijn houdt zich voortaan aan de vrijwillige gedragscode die in België geldt tussen winkelbedrijven en boeren.

Dat maakte het supermarktbedrijf donderdag bekend. AH lag de laatste tijd in België onder vuur, omdat het magere prijzen zou betalen voor landbouwproducten.

Volgens Albert Heijn staan in de code eerlijke handelspraktijken en dus respect tussen de winkeliers en hun toeleveranciers centraal. ''Dit is in lijn met de missie en visie van Albert Heijn in zowel België als Nederland en wat Albert Heijn dag in dag uit doet'', stelt het bedrijf.

Algemeen manager Corné Mulders van AH België sprak vorige week met de Vlaamse premier Kris Peeters over de kritiek van landbouwers op de handelspraktijken van het winkelbedrijf. Hij beloofde toen de gedragscode te gaan bestuderen.

Ketenoverleg

Wat de code precies inhoudt kon een woordvoerder van moederbedrijf Ahold niet zeggen. In ieder geval zal Albert Heijn aan tafel komen te zitten bij het zogenoemde 'ketenoverleg' dat plaatsvindt tussen supermarkten en landbouworganisaties. Aan het prijsbeleid van de winkelketen zal in ieder geval niets veranderen, benadrukte hij.

De Vlaamse minister-president Peeters reageerde verheugd. Hij noemde het ''zeer positief'' dat Albert Heijn voortaan deelneemt aan het overleg binnen de distributieketen.

Weerstand

Albert Heijn handhaaft eveneens de contractteeltregelingen die het met telers heeft. Daarin zijn afspraken over prijzen en volumes vastgelegd.

De werkwijze van Albert Heijn in België riep de nodige weerstand op onder Belgische telers. Albert Heijn zou door structureel goedkoper te zijn de prijzen in de hele branche drukken. Andere supermarkten en telers moesten door de nieuwe Nederlandse concurrent ook in prijs zakken. De Vlaamse premier Kris Peeters ging hierover vorige week in gesprek met Albert Heijn.