De meeste economen verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnen 2 maanden actie zal ondernemen om het mogelijke gevaar van deflatie in de eurozone te beteugelen.

Dat blijkt uit een rondgang door Bloomberg, waarin bijna twee derde van de 40 ondervraagden aangaf uiterlijk in juni een versoepeling van het monetaire beleid te voorzien.

President Mario Draghi van de ECB liet na de rentevergadering eerder deze maand weten dat het bestuur van de centrale bank ''unaniem'' bereid is tot onconventionele maatregelen als de lage inflatie in de eurolanden dreigt om te slaan in deflatie. Onder meer een negatieve depositorente en bepaalde steunaankopen van activa zijn daarbij besproken.

Tot dusver hield Draghi het evenwel bij woorden. De ECB gaat er vooralsnog vanuit dat de inflatie vanzelf toe gaat nemen naarmate het economisch herstel in de eurozone aan kracht wint. Dat zou reden kunnen zijn om met maatregelen te wachten tot juni, om te zien of het gemiddelde prijspeil in het eurogebied inderdaad aantrekt.