Duitsland mag alumium- en staalproducerende bedrijven blijven tegemoetkomen met een lagere stroomprijs. Dat zijn de regering in Berlijn en de EU na wekenlange onderhandelingen overeengekomen. 

Brussel was in december een procedure tegen Duitsland begonnen wegens mogelijk ongeoorloofde staatssteun. Energievretende bedrijven krijgen in Duitsland jaarlijks een tegemoetkoming ter waarde van miljarden euro's.

Aluminiumproducent Aldel in Delfzijl vroeg in december faillissement aan. Het bedrijf had veel last van de hoge Nederlandse stroomprijzen. Het idee om via een speciale kabel goedkopere elektriciteit uit Duitsland te halen, is bestudeerd, maar nooit uitgevoerd.

Minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel maakt dinsdagmiddag nadere details over het akkoord met Brussel bekend. Officieel is er geen sprake van staatssteun aan de aluminiumindustrie, maar van een korting op een toeslag.

Die moeten andere stroomverbruikers wel betalen om de "energieomwenteling'' te financieren. Dit is een ambitieus, over meerdere jaren uitgesmeerd programma om over te stappen op meer groene stroom. 

Tot een versnelde overstap naar duurzame energie werd besloten na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima in 2011.