Franse bedrijven stonden dit jaar vooraan op het gebied van fusies en overnames. Nog voordat maandagochtend de fusie tussen cementgiganten Lafarge en Holcim bekend werd gemaakt was er, sinds begin januari, al sprake van ruim 43 miljard euro aan overnames.

Dat is ruim twee keer zo veel als in Duitsland of Groot-Brittannië.

De Franse ondernemingen lijken niet te wachten op de beloftes van president François Hollande om het economisch klimaat te verbeteren, maar zoeken de groei elders.

Volgens analisten zijn Franse bedrijven, zeker de grotere, sowieso al sterk gericht op het buitenland. Dat maakt de stap naar schaalvergroting of een buitenlandse partner makkelijker.

Lafarge en het Zwitserse Holcim fuseren tot het grootste cementbedrijf ter wereld, met een gezamenlijke omzet van ruim 30 miljard euro en activiteiten in tientallen landen. De twee denken dat de fusie meer dan 1,4 miljard euro aan voordelen zal opleveren.

Vivendi

Afgelopen weekeinde werd ook bekend dat mediaconcern Vivendi zijn telefonietak SFR verkoopt aan kabelbedrijf Altice, dat een beursnotering heeft in Amsterdam. Vivendi negeerde een hoger tegenbod van het Franse Bouygues, dat overigens wel op steun kon rekenen van de Franse regering omdat het bereid was garanties af te geven voor de werkgelegenheid. Peugeot haalde in februari het Chinese Dongfeng binnen als grootaandeelhouder met een belang van 14 procent.

Hollande beloofde eerder onder meer de loonkosten omlaag te brengen en de bureaucratie voor bedrijven te verminderen. De socialistische president, die kampt met een haperende economie en groeiende werkloosheid, verwacht van de Franse ondernemingen wel dat zij prudent omspringen met werkgelegenheid.