Al vrij snel nadat Polare in februari failliet werd verklaard, was het duidelijk dat de boekwinkels niet als één gehele keten een doorstart zou maken.

Dat zegt de curator van Polare Kees van de Meent in een gesprek met NUzakelijk.nl. 

"Toen we het cijfermateriaal van de verschillende vestigingen analyseerden kwamen we tot de conclusie dat het aanbieden van een akkoord aan de schuldeisers tijdens surseance niet reëel was. Daarom werd de surseance omgezet in faillissement en zijn we direct ook per winkel gaan kijken naar potentiële kopers."

Polare was in handen van Procures , de Nederlandse investeringsmaatschappij die het eveneens failliete Free Record Shop heeft overgenomen.

Interesse

Volgens Van de Meent waren er verschillende varianten van interesse, maar daar zat geen serieuze partij bij om de boekwinkelketen in zijn geheel over te nemen.

"Er waren vooral veel individuele partijen die één of meerdere winkels wilden overnemen en de bekende oude naam van de betreffende winkel op de gevel wilde zetten", aldus Van de Meent.

Officieel viel het doek op 24 februari voor Polare. De aanloop naar het officiële faillissement was een rumoerige periode voor de keten met ontslagen, een leverancier die zich terugtrok en een uiteindelijk mislukte doorstart van het failliete Selexyz. Een fusie vorig jaar zomer met boekhandel De Slegte onder de nieuwe naam Polare kon het tij eveneens niet keren.

Polare heeft het uiteindelijk nog geen jaar volgehouden, toch is Van de Meent "niet onaangenaam verrast" over de uiteindelijke uitkomst dat 16 van de 21 winkels een nieuwe eigenaar hebben gevonden. Zelf hield hij er rekening mee dat 10 of 11 vestigingen in nieuwe handen zou vallen.

Kennis  

Met  de 23 jaar ervaring als curator die Van de Meent met zich meedraagt wil hij ondernemers de tip geven om je goed te laten adviseren als je ooit in de situatie terechtkomt om een failliete onderneming over te nemen.

"Het snel kunnen vergaren van relevante kennis is belangrijk, ook over hoe het er tijdens een faillissement aan toe gaat, daarmee ben je altijd een stapje voor op je concurrenten."

In het geval van de failliete Polare-winkels trokken ookeen aantal ondernemers gezamenlijk op. Zo sloeg het samenwerkingsverband van kwaliteitsboekondernemers en vestigingsmanagers de handen ineen om gezamenlijk een doorstart van acht boekhandels te realiseren.

Ook de vestiging in Rotterdam, voorheen bekend als Donner en die naam nu ook weer aanneemt, werd gered met behulp van crowdfundingverschillende particuliere investeerders en adviseurs die hun kennis gratis ter beschikking stelden. 

Van de Meent: "Samen sta je sterk, maar wel dus met de kanttekening dat je je goed moet laten adviseren. Het is belangrijk dat je mensen om je heen hebt die weten hoe je het spel speelt. "

Media

De aandacht vanuit de media die volgde op het faillissement heeft vooral in het voordeel van het verkoopproces gewerkt, vindt de curator.

"Geïnteresseerden wisten precies welke boekhandel te koop stond, elke geïnteresseerde koper werd bereikt en kon bieden.  Het proces wastransparant. Bij een zogenoemde stille bewindvoering, waarbij achter de schermen een doorstart wordt voorbereid, loop je mogelijk potentiële kopers mis.” 

Zuur 

Hoewel Van de Meent uiteindelijk niet ontevreden is over de uitkomst, is van een mooi resultaat geen sprake in een faillissementssituatie zoals bij Polareals je het hem vraagt.

"Ik druk me expres voorzichtig uit, want bij een faillissement gaan bijna altijd banen verloren. In dit geval ook bij vestigingen die wel een nieuwe eigenaar hebben gevonden. 

Ook blijven schuldeisers deels onbetaald. Dat blijft vreselijk zuur voor de betrokken medewerkers en schuldeisers", aldus Van de Meent.

Overzicht: Het lot van de Polare-winkels | Dit moet u weten over faillissementen