Glasfabriek Sas Glas uit Sas van Gent in Zeeuws-Vlaanderen gaat nog voor de zomer dicht. Dat heeft de directie van het in 1899 opgerichte bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

De sluiting betekent een collectief ontslag van alle 89 medewerkers van de fabriek.

Naar eigen zeggen lijdt het bedrijf al meer dan 10 jaar verlies. Afgelopen jaren is geprobeerd om met investeringen en kostenbesparingen de overlevingskansen van de fabriek te vergroten, maar door een snelle verslechtering van de marktomstandigheden is de omzet zo snel achteruitgelopen dat het bestuur geen uitweg meer ziet. Er is geen zicht op verbetering in de komende jaren, aldus directeur Mark Visser.

Verassing

Volgens vakbondsbestuurder Piet Janssen van FNV Bondgenoten komt de bekendmaking van de sluiting als een verrassing. ''Bij cao-onderhandelingen zei het bedrijf al 15 jaar dat het verlies maakte. Toch bleef de fabriek telkens open. Recent werd er zelfs nog een nieuw pand in gebruik genomen.''

De vakbonden willen volgende week graag om de tafel met de directie van de fabriek. Janssen wil daarbij vooral inzetten op een goed sociaal plan voor het personeel.

Sas Glas, een onderdeel van het Franse Saint-Gobain, verwerkt en verkoopt glasproducten aan gevelbouwers en interieurinrichters op de internationale markt. Het bedrijf is onder meer bekend van het glas van het Centrum Beeld en Geluid in Hilversum.