Het massa-ontslag bij sigarettenfabrikant Philip Morris is niet alleen een drama voor de werknemers van het bedrijf, maar voor de hele regio Zuid-West-Nederland. 

Dit zegt Michiel van Campen, directeur van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. 

Volgens Van Campen zitten er veel toeleveranciers aan het concern in het gebied. "Een groot aantal indirecte banen komt op de tocht te staan, er wordt wel gesproken over enkele duizenden."

Los van macro-economische oorzaken hebben de stakingsacties waarmee de vakbonden in januari een forse loonsverhoging afdwongen natuurlijk niet bijgedragen aan de positie van Philip Morris in Bergen op Zoom, aldus Van Campen. 

Arbeidsbemiddeling

"Er moet nu een gecoördineerde arbeidsbemiddeling van de grond komen, over de grenzen van gemeenten en UWV heen. Wij willen daar als werkgevers een rol in spelen. Het is een kwetsbare regio maar er zijn wel banen voor technisch personeel.''

Volgens het UWV is de arbeidsmarkt in West-Brabant het afgelopen jaar harder achteruit gehold dan het gemiddelde in Nederland. 

Eind februari hadden 20.000 mensen in West-Brabant een WW-uitkering. Dat waren er 4000, ofwel 26 procent, meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bergen op Zoom telde 2250 WW'ers.

Landelijk zaten er eind februari 460.000 in de WW, dat waren er 22 procent meer vergeleken met een jaar eerder.

Gemeente

De gemeente Bergen op Zoom gaat samen met Philip Morris proberen om het personeel van werk naar werk te helpen. Daartoe wordt een speciale werkgroep in het leven geroepen. Dat heeft burgemeester Frank Petter van de gemeente Bergen op Zoom gezegd tijdens een raadsvergadering. 

Petter maakte duidelijk dat hij verontwaardigd is dat het gemeentebestuur pas deze week door Philip Morris op de hoogte werd gesteld van het voornemen om circa 90 procent van het personeel te ontslaan. Wassenaar zei dat Philip Morris wilde voorkomen dat het personeel niet van het bedrijf zelf zou horen dat hun baan zou verdwijnen.

Lees ook: Philip Morris schrapt 90 procent van banen in Nederland | Overzicht: Massa-ontslagen aan orde van de dag