Tientallen Nederlandse industriebedrijven hebben vorig jaar productie naar het buitenland verplaatst, met name naar Oost-Europa. Dat heeft duizenden banen in Nederland gekost. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

Bijna twintig bedrijven hevelden productiefaciliteiten over, in de meeste gevallen naar andere landen in Europa, blijkt uit een inventarisatie van de krant. Waarschijnlijk ligt dat aantal hoger.

Voorbeelden van bedrijven die over de grens gingen zijn zonweringsfabrikant Luxaflex en drinkverpakkingenmaker Tetra. Beiden verkozen Oost-Europa boven Nederland. Bij Luxaflex kostte dat zestig banen, bij Tetra tweehonderd. Er zijn ook bedrijven die de productie terughalen naar Nederland, maar dat gebeurt minder vaak dan andersom.

Bijna zestien procent van de bedrijven in Nederland heeft tussen 2009 en 2011 bedrijfsactiviteiten naar het buitenland verplaatst, schrijft de krant.

Dat kostte in die periode dertienduizend banen, blijkt uit CBS-cijfers. In de periode 2005 tot 2010 zou het om 41 duizend banen gaan. Over latere jaren zijn geen statistieken bekend.