De Europese Centrale Bank (ECB) moet het monetaire beleid versoepelen. Het grootste obstakel voor economische groei op korte termijn in de eurozone is de lage inflatie. 

Als die te lang aanhoudt, drukt dat de productie en de vraag naar producten. Dat heeft directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde woensdag gezegd in een toespraak in Washington.

Lagarde wil dat de ECB maatregelen neemt om de lage inflatie tegen te gaan. 'Onconventionele maatregelen' moeten daarbij niet worden geschuwd, aldus Lagarde.

Over welke maatregelen ze precies voor ogen heeft, wijdde de IMF-chef niet uit. Het IMF maakt zich al langer zorgen over de lage inflatie in de eurozone.

Inflatie

Donderdag maakt de ECB bekend of het recordlage rentetarief van 0,25 procent wordt aangepast. De ECB wil dat de inflatie in de eurozone net onder de twee procent uitkomt. Vorige maand daalde de inflatie naar 0,5 procent, bleek vorige week uit een eerste raming.

Het verlagen van de rente heeft effect op de inflatie, doordat banken dan goedkoper geld kunnen lenen bij de ECB. Daardoor wordt krediet voor consumenten en bedrijven in theorie ook goedkoper, en komt er meer geld in omloop. Hierdoor stijgen de prijzen van producten en dus de inflatie.

Oekraïne

Naast lage inflatie vormt ook de politieke spanning in Oekraïne een mogelijk obstakel voor groei van de wereldeconomie, betoogt Lagarde. "Als de situatie niet goed wordt aangepakt, kan het probleem groter worden", waarschuwt ze.

De wereldeconomie groeide vorig jaar met ongeveer drie procent. Voor 2014 en 2015 verwacht het IMF 'een bescheiden groei'. Om dat te bereiken moeten er wel risico's genomen worden, vindt Lagarde. "Het is tijd voor actie."