Buitenlandse vrachtwagens en automobilisten moeten gaan betalen voor het gebruik van Nederlandse wegen. 

Tijdens de onderhandelingen over de begroting voor 2015 met het kabinet zal de SGP de invoering van een tolvignet bepleiten. Dat heeft fractieleider Kees van der Staaij woensdag laten weten.

Van der Staaij wijst erop dat Nederlanders ook tol moeten betalen in het buitenland. Duitsland wil een tolvignet invoeren. "Waarom doet Nederland dat niet?", vraagt de SGP'er zich af.

"We betalen in het buitenland ook voor de infrastructuur. Waarom moeten wij het braafste jongetje van de klas zijn?" Hij denkt met een tolvignet minimaal 100 miljoen euro te kunnen ophalen.

Wensenlijstje

Van der Staaij bepleit verder voor lastenverlichting. Door de deal over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit is er al een half miljard euro beschikbaar gekomen voor de midden- en hogere inkomens.

Ook de andere 'bevriende oppositiepartijen' maken hun wensenlijstje kenbaar. D66 wil 1 miljard euro lastenverlichting. De ChristenUnie maakte dinsdagavond bekend eveneens een 500 miljoen euro lastenverlichting te willen voor de lagere inkomen, 200 miljoen voor de dagbesteding (steun voor mantelzorgers) en 60 miljoen euro voor de jeugdzorg.

VVD en PvdA maakten dinsdag bekend dat zij 500 miljoen lastenverlichting in petto hebben voor de inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro. Maar volgens Dijsselbloem zijn zijn verwachte meevallers daarmee wel op.

Lees ook: Ook SGP wil 500 miljoen voor belastingverlaging