Ruim 40 procent van de kenniswerkers is niet of niet erg tevreden met de werkomgeving.

Dat blijkt woensdag uit een studie van onderzoeksbureau Ipsos Loyalty. Voor het onderzoek zijn 7.324 kantoormedewerkers van grote bedrijven in tien verschillende landen ondervraagd. 

Bijna 70 procent van de ontevreden groep noemt de onmogelijkheid om buiten het kantoor te werken als belangrijkste reden voor het ongenoegen. Het moeten werken in een open kantoor wordt door ruim een derde genoemd.

De kenniswerkers zijn ontevreden, omdat ze weinig zeggenschap hebben over waar en hoe ze werken. Veel van hen mogen niet zelf kiezen of ze op kantoor of elders aan het werk gaan. En als ze op kantoor moeten zijn, kunnen ze meestal geen werkplek kiezen die bij hun taken past.

Concentratie

Ruim 80 procent van de ontevreden werknemers zegt dat het ongenoegen leidt tot concentratieverlies. Nog eens 84 procent geeft aan dat het stress oplevert. Ook kan het negatieve gevolgen hebben voor de productiviteit, creativiteit en de samenwerking met anderen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 62 procent van de kenniswerkers alleen binnen de muren van het eigen bedrijf werkt. Bijna 80 procent heeft binnen het kantoor ook een eigen vaste werkplek.

Weinig buiten

Overheidsmedewerkers werken het minst buiten kantoor, IT’ers juist het meest. In Nederland wordt relatief weinig buiten het bedrijf gewerkt. Ruim een derde van de Nederlandse respondenten geeft aan een of meerdere dagen per week op een andere plek te werken.

Ipsos Loyalty ondervroeg voor het onderzoek Nederlandse, Belgische, Duitse, Britse, Amerikaanse, Russische, Poolse, Turkse, Franse en Spaanse medewerkers. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Steelcase, een bedrijf dat kantoorinrichting levert.