De opkomende economieën in Azië groeien de komende jaren in een stabiel tempo verder.

Dat voorspelt de Asian Development Bank (ADB) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Volgens de ADB zijn de economische risico's voor de Aziatische landen de afgelopen tijd afgenomen. Het belangrijkste gevaar lijkt nu uit China te komen, waar een abrupte rem op de kredietverlening verstrekkende gevolgen kan hebben voor de hele regio.

Daarnaast kan nieuwe onrust op de financiële markten bij een verdere afbouw van het ruime monetaire beleid in de Verenigde Staten niet worden uitgesloten.

De ADB, die zich inzet voor de economische ontwikkeling van Azië, verwacht dat de Aziatische economieën dit en volgend jaar met ruim 6 procent groeien, ongeveer evenveel als vorig jaar.

China

In China zwakt de groei de komende tijd naar verwachting langzaam verder af, door de pogingen van de Chinese regering om de kredietverlening te beperken en de economie minder afhankelijk te maken van investeringen en de export.

De ADB verwacht een groei van 7,5 procent dit jaar en van 7,4 procent in 2015. Vorig jaar groeide de op een na grootste economie ter wereld nog met 7,7 procent.

De zwakkere Chinese groei wordt voor veel Aziatische landen gecompenseerd door het economische herstel in Europa en de Verenigde Staten. Daardoor neemt de vraag naar hun producten vanuit die landen toe.