Oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg heeft vorig jaar 3,3 miljard dollar (2,4 miljard euro) verdiend door het uitoefenen van aandelenopties.

De boekwinst zadelde de multimiljardair op met een flinke belastingaanslag, ondanks dat hij voor het eerst maar één dollar loon kreeg uitbetaald. Dat blijkt uit maandagavond bij beurstoezichthouder SEC gedeponeerde documenten.

Zuckerberg oefende in 2013 zestig miljoen aandelenopties uit tegen een prijs van zes dollarcent. In december verkocht hij vervolgens 41,35 miljoen aandelen tegen een prijs van 55,05 dollar, om zijn hoge belastingaanslag op de optiewinst te kunnen voldoen

In 2012 verdiende hij op papier 2,3 miljard dollar met het uitoefenen van aandelenopties. De topman heeft nu geen aandelenopties meer over.

Aandelen

De oprichter van het sociale netwerk heeft nu 426,3 miljoen aandelen Facebook in bezit, die momenteel 25,7 miljard dollar waard zijn. De aandelenwaarde is meer dan verdubbeld afgelopen jaar.

Facebook is door beleggers beloond omdat het bedrijf inmiddels geld weet te verdienen op advertenties op mobiele apparaten. Bij de beursgang in 2012 waren er nog twijfels of het bedrijf daarin zou slagen.

Een jaar geleden werd bekend dat Zuckerberg zijn salaris had verlaagd van 750 duizend tot één dollar per jaar. Hij volgde hiermee andere topbestuurders van grote bedrijven zoals Larry Page van Google en Steve Jobs van Apple. De topmannen kiezen voor het symbolische salaris omdat zij toch al veel geld verdienen met hun aandelen.

Zuckerberg leverde naast zijn salaris ook nog declaraties in, grotendeels voor vluchten met privéjets. De vergoeding kwam met ruim 653 duizend dollar wel twee derde lager uit dan de twee miljoen dollar in 2012.