Oud-medewerkers van Euronext Amsterdam, de uitbater van de Amsterdamse effectenbeurs, hebben hun voormalig werkgever voor de rechter gedaagd. 

Dat maakten zij maandag bekend.

Volgens de bij de Vereniging Pensioengerechtigden Euronext Amsterdam aangesloten 125 oud-medewerkers heeft de beursexploitant hun pensioenrechten geschonden.

Hierdoor dreigen in totaal ruim achthonderd voormalige beursmedewerkers volgens een ruwe schatting 20 miljoen tot 50 miljoen euro mis te lopen.

Na de liquidatie van het beurspensioenfonds Mercurius gingen de pensioenen over naar verzekeraar Delta Lloyd. De middelen die bij de overdracht werden meegegeven waren volgens de vereniging echter onvoldoende. De oud-medewerkers zijn daarvan de dupe.

Belangen 

''Euronext compenseert de medewerkers die nog in dienst zijn, maar laat alle voormalige medewerkers in de kou staan. De financiële belangen zijn voor onze leden zeer groot. Omdat Euronext geen oplossing wil bieden, stappen wij nu naar de rechter'', zegt verenigingsvoorzitter Boudewijn van Ittersum.

Hij was van 1981 tot 1997 tevens voorzitter van de Vereniging voor de Effectenhandel, een van de voorlopers van Euronext Amsterdam.

Euronext wil voorlopig geen commentaar geven, zei een woordvoerster van het beursbedrijf.