Foxconn, de Taiwanese fabrikant van onder meer Apples iPads en iPhones, heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar een recordwinst geboekt.

Het netto-inkomen van Foxconn, ook wel bekend als Hon Hai Precision Industry, steeg over het vierde kwartaal naar 42,6 miljard Taiwanese dollar (ongeveer 1,02 miljard euro), vergeleken met 37 miljard Taiwanese dollar een jaar eerder.

Dat is volgens Bloomberg iets hoger dan de verwachtingen van analisten, die het netto-inkomen inschatten rond de 41,9 Taiwanese dollar (1 miljard euro). Over het gehele boekjaar boekte het bedrijf een winst van 106,7 miljard Taiwanese dollar (2,55 miljard euro).

De stijging was met name te danken aan grotere vraag naar mobiele apparaten en spelcomputers rond het einde van 2013. Het uitbrengen van Sony's Playstation 4 en Microsofts Xbox One zorgde bovendien voor de grootste stijging in verkoopcijfers in de afgelopen twee jaar.

Werkomstandigheden

De fabrikant is de afgelopen jaren flink onder vuur komen te liggen door de naar verluidt erbarmelijke werkomstandigheden. Uit een in december gepubliceerd rapport van de Fair Labor Assocation (FLA) blijken medewerkers van drie Foxconn-fabrieken gemiddeld meer uren te draaien dan wettelijk is toegestaan.  Ruim de helft van de 170 duizend werknemers van Foxconn zou te veel werken.

Lees ook: 'Chinese studenten verplicht om in PS4-fabriek te werken'