Intesa Sanpoalo, de op een na grootste bank van Italië, heeft in het vierde kwartaal van 2013 een verlies van bijna 5,2 miljard euro in de boeken geschreven. 

De bank moest afschrijvingen doen op zijn bezittingen en zette extra geld opzij om verliezen op 'slechte' leningen op te vangen.

In 2012 boekte Intesa nog een verlies van 83 miljoen euro. Analisten gingen er van uit dat de bank over afgelopen jaar een bescheiden winst zou boeken.

Topman Carlo Messina is bezig de bankbalans op te schonen in aanloop naar de nieuwe 'stresstest' die de Europese Centrale Bank bij alle grotere banken in de eurozone gaat afnemen. Messina kondigde vrijdag aan er naar te streven dat Intesa in 2017 een winst van 4,5 miljard euro kan boeken. Daarbij wordt voor circa 2 miljard euro aan bezittingen verkocht.

Volgens marktkenners zal de Italiaanse bank de komende jaren profiteren van ,,een sterk marktaandeel, een solide kapitaalpositie en kostenbesparingen''.

UniCredit

Eerder ging UniCredit, de grootste bank van Italië, Intesa al voor bij het opschonen van de balans, door afschrijvingen op bezittingen en slechte leningen.

UniCredit rapporteerde op 11 maart een verlies van 15 miljard euro over het vierde kwartaal en zei daarbij ook de komende jaren zo'n 8500 banen te schrappen. Beleggers reageerden toen positief op de aankondiging, de koers van het aandeel steeg met ruim 6 procent.