De Duitse uitbreidingsplannen van netwerkbedrijf Alliander kunnen niet rekenen op steun van de aandeelhouders.

De gemeente Amsterdam en de provincies Gelderland, Friesland en Noord-Holland laten weten niet akkoord te gaan met het voornemen. Samen zijn zij goed voor 76 procent van de aandelen.

Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, wil voor 2 tot 3 miljard euro aan concessies verwerven in Duitsland. Maar de aandeelhouders vinden dat het bedrijf zich beter kan richten op uitbreiding in eigen land. De investeringen in het buitenland zouden risico's opleveren voor de energienetten in Nederland.

Op de aandeelhoudersvergadering van 2 april kunnen de aandeelhouders hun stem uitbrengen. Dat zijn naast de genoemde partijen ook 53 kleinere gemeenten en de provincie Flevoland.

Bindend bod

Alliander wacht die stemming af, zo laat een woordvoerster donderdag weten in een reactie. Het bedrijf ziet volgende maand in ieder geval af van het uitbrengen van een bindend bod op de gasconcessie van Berlijn. Dat bod zou al op 7 april binnen moeten zijn en dat is ''te kort dag'' na de aandeelhoudersvergadering van 2 april, aldus de zegsvrouw.