De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit een derde en definitieve groeiraming die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag presenteerde.

Eerder werd gemeld dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2,4 procent zou groeien. Economen hadden 2,7 procent verwacht.

De iets sterkere groei is onder meer te danken aan de consumentenbestedingen, die sterker toenamen. De uitgaven gingen met 3,3 procent omhoog, terwijl eerder een toename met 2,6 procent werd gerapporteerd. Dat is de sterkste stijging van de bestedingen van Amerikaanse consumenten in 3 jaar. De consumentenuitgaven zijn goed voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie.

Over heel 2013 liet 's werelds grootste economie een groei optekenen van 1,9 procent, tegen 2,8 procent een jaar eerder.

Economen verwachten dat de economie van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8 procent in omvang zal toenemen. De zwakkere groei hangt onder meer samen met het strenge winterweer in grote delen van de VS begin dit jaar.