De al verzwakte Russische economie kan dit jaar stevig krimpen als de politieke spanningen rond het land verder oplopen. 

Dat stelt de Wereldbank in een woensdag gepubliceerd rapport over Rusland.

Volgens de ontwikkelingsbank zijn de vooruitzichten voor de Russische economie dit jaar heel onzeker. Als de spanningen over de Krim snel wegebben valt de groei naar verwachting terug tot 1,1 procent.

Bij een verdere escalatie van de crisis dreigen de investeringen in het land echter op te drogen en kan een krimp ontstaan van bijna 2 procent.

Vorig jaar viel de economische groei in Rusland al terug tot iets meer dan 1 procent, na een plus van ruim 3 procent in 2012. De Wereldbank wijt de achteruitgang aan het uitblijven van structurele hervormingen, waardoor het vertrouwen van consumenten en producenten is aangetast.

Camouflage

Rusland wist de afgelopen jaren zijn economische zwakte te camoufleren dankzij hoge opbrengsten uit de verkoop van olie.

De Krimcrisis heeft de sluimerende problemen van het land volgens de Wereldbank nu echter veranderd in een vertrouwenscrisis, die de zwakte van het Russische model blootlegt.

De Russische economie staat al het hele jaar zwaar onder druk. Veel buitenlandse investeerders ontvluchten het land, waardoor de waarde van de roebel stevig is gedaald. De Russische munt verloor dit jaar al ruim 7 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar en is daarmee na de Argentijnse peso de slechtst presterende valuta van alle opkomende economieën.