Het jongerenproject Hete pepers moet werkloze jongeren op weg helpen in hun zoektocht naar een baan.

Woensdag is het project, een samenwerking tussen NJR, CNV Jongeren en FNV Jong, officieel gestart. Jonge baanzoekers krijgen trainingen en workshops op het gebied van sollicitatievaardigheden, ondernemerschap, netwerken en '21st century skills'.

"Via twaalf bijeenkomsten in het hele land hopen we zo’n tweeduizend jongeren te spreken en te trainen", zegt voorzitter van NJR Esther Peeters tegen NUzakelijk.nl.

"Daarnaast hopen we op spillovereffecten, door kleine lokale initiatieven een eigen podium te geven, zodat zij ook weer verder kunnen." Op de bijeenkomsten kunnen werkgevers bovendien "het jonge talent in hun eigen regio ontmoeten".

Naast de twaalf bijeenkomsten wordt er een "online-gedeelte" gelanceerd in de vorm van Hetepepers.nl, een platform waarmee jongeren "online verder gebracht moeten worden".

Beter

"Het aanleren van 21st century skills is nodig omdat solliciteren nu heel iets anders is dan veertig jaar geleden", aldus Peeters. "Het is niet genoeg om aanwezig te zijn op internet, je moet vooral nuttige dingen van jezelf naar voren laten komen. Ook het solliciteren kan nog veel beter."

Bij Hete pepers worden ook het bedrijfsleven en de overheid betrokken. "Voor bedrijven kan dit een mooie kans voor MVO zijn", aldus Peeters.

Komend jaar wordt het project ondersteund door Microsoft en SterkTeam, de organisatie onder leiding van ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk.