
'Chinezen vinden bitterballen fantastisch'
In China is Ad van Geloven, onder andere eigenaar van Mora, volgens Doodeman al in gesprek met een fabriek om daar bitterballen te produceren.
"Als één op de tien Chinezen een keer per jaar een bitterbal eet, dan doen wij goede zaken", zegt Doodeman.
Ondanks het enthousiasme van de Aziaten over de gefrituurde snack in Nederland, is het nog wel heel moeilijk om ter plekke een voet tussen de deur te krijgen. Doodeman: "Het aanbod van lokale producten is daar heel groot."
Verruimen
Daarnaast is er volgens de topman ook nog ruimte om in Nederland en België verder uit te breiden. "Ik denk dat we onze omzet in Nederland en België met 100 miljoen euro per jaar kunnen oprekken", zegt Doodeman. Dat zou bovenop de 200 miljoen euro zijn die het bedrijf jaarlijks genereert in de twee landen.
In Nederland heeft de snackproducent inmiddels de aanval geopend op concurrenten Van Dobben en Kwekkeboom, beide eigendom van Royaan. Aanleiding hiervoor zijn de mislukte fusiegesprekken tussen de twee bedrijven in 2012.
Groter
Door onder andere met een grotere bitterbal op de markt te komen, de snack moet met 35 gram ruim anderhalf keer zo groot worden als de normale omvang, wil Ad van Geloven een stukje marktaandeel van zijn concurrenten afsnoepen. Het bedrijf heeft ook een nieuwe kroket ontwikkeld.
Doodeman maakt zich geen zorgen of Nederlanders zitten te wachten op nog meer frituurvoedsel. "Wij hebben enkele jaren geleden middenin de crisis juist extra kunnen investeren. Bitterballen eten mensen altijd."