De economische bedrijvigheid in de eurozone is in maart vrijwel stabiel gebleven ten opzichte van februari. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Britse onderzoeksbureau Markit maandag naar buiten bracht.

De samengestelde inkoopmanagersindex, waarin cijfers over de industrie en de dienstensector zijn verwerkt, daalde van 53,3 in februari tot 53,2.

Dat cijfer komt exact overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

Volgens Markit onderstreept het cijfer dat de economie van de eurozone de sterkste groeifase sinds de eerste helft van 2011 doormaakt. Maart was de negende maand op rij met groei en bovendien was het groeitempo bijna gelijk aan een maand eerder toen de snelste toename werd geregistreerd in 32 maanden, aldus Markit.

Orderontvangst

Ook de orderontvangst nam toe, volgens Markit in het hoogste tempo sinds mei 2011. De grootste aanjager in de eurozone was Frankrijk, terwijl de bedrijvigheid in Duitsland juist afnam. Volgens Markit blijft Duitsland echter de kar trekken als het gaat om het economische herstel.

Het onderzoeksbureau verwacht een economische groei van 0,7 procent in Duitsland in het eerste kwartaal. ''De rest van de regio heeft ook het beste kwartaal in 3 jaar achter de rug hetgeen opnieuw bewijst dat ook de landen in de periferie gestaag herstellen.

Frankrijk

De bedrijvigheid in de Franse economie is in maart toegenomen tot het hoogste niveau sinds augustus 2011. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 47,9 in februari tot 51,6. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 49,7 tot 51,9, waar economen in doorsnee rekenden op een onveranderde stand.

De index voor de dienstensector ging van 47,2 naar 51,4. Hier rekenden de marktkenners op een lichte verbetering tot 47,5.

Prijsverlagingen

Volgens econoom Jack Kennedy van Markit rapporteerden de inkoopmanagers een verbetering van de marktomstandigheden in zowel het binnen- als het buitenland, maar waren er ook signalen dat de omzetgroei deels werd gerealiseerd met prijsverlagingen.

''Als de toename van de bedrijvigheid doorzet in de komende maanden, kunnen we ook een verbetering van de arbeidsmarkt verwachten en daarmee een toename van het vertrouwen.''

Duitsland

De bedrijvigheid in de Duitse economie is in maart toegenomen, maar in een minder snel tempo dan in de maand daarvoor. Dat bleek maandag uit de voorlopige cijfers die het Britse onderzoeksbureau Markit bekend maakte.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam volgens de eerste schatting uit op een stand van 54, tegen 55,9 in februari. Economen gingen uit van een lichte afname tot 55,5. De index voor de industrie staat nu op 53,8 tegen 54,8 in de vorige maand. De schatting bedroeg 54,5.

De samengestelde index kwam uit op 55 tegen een stand van 56,4 in februari. Een stand van boven de vijftig duidt op groei, onder die grens op krimp.