De crisis rond Oekraïne heeft weinig impact op de internationale financiële markten, anders dan op Oekraïne zelf en ook Rusland.

Dat constateerde bestuurslid Erkki Liikanen van de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag in een vraaggesprek met de Finse televisie.

''Voor internationale, Europese financiële markten, zijn de gevolgen tot nu toe niet groot. De impact voor Oekraïne is erg groot, voor Rusland groot, maar gemiddeld genomen zijn de gevolgen internationaal gezien beperkt gebleven'', aldus Liikanen.

De Fin, tevens president van de centrale bank van zijn land, benadrukte dat de Europese Unie zorgvuldig moet opereren wanneer die eventueel besluit tot hardere sancties tegen Rusland.

Leidraad bij EU-sancties moet zijn dat de negatieve effecten ervan gelijk worden verdeeld over alle lidstaten.

''Het kan niet zo zijn dat degenen die al de zwaarste klappen hebben geïncasseerd er meer van te lijden hebben dan anderen'', merkte hij in dat verband op.

Handelspartner

Rusland is een van de grootste handelspartners van Finland. De Finse industrie is bovendien afhankelijk van Russische grondstoffen.

''Wat er in Rusland gebeurt, heeft al een grote impact op de Finse economie'', aldus de centralebankpresident. Hij wees daarbij op de toegenomen onzekerheid, de zwakke roebel en de dalende aandelenkoersen in Rusland.