Het is niet aannemelijk dat Europa en de VS op korte termijn ingrijpende economische sancties tegen Rusland treffen. Dat zegt Peter van Bergeijk, hoogleraar internationale economie aan het Institute of Social Studies, tegen NUzakelijk.

Vandaag verlaagden kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Fitch hun kredietbeoordeling van Rusland. Ze deden dat onder andere op basis van mogelijk nieuwe economische sancties vanuit Amerika en Europa, in navolging van de annexatie van de Krim, die vrijdag voltooid werd.

Tot nu toe stelden Europa en Amerika inreisverboden in voor Oekraïense en Russische functionarissen, die bij de annexatie een voortrekkersrol vervulden. Ook werden de Europese tegoeden van een aantal van deze betrokkenen bevroren. 

Van Bergeijk ziet daar voorlopig echter geen maatregelen bovenop komen. "De meest extreme maatregel die Amerika en de EU kunnen nemen is Rusland afsluiten van het Swift-netwerk, het systeem dat financiële transacties tussen banken registreert. Daarmee zou het betalingsverkeer bij veel Russische banken stil komen te liggen."

Iran

Eerder werden dergelijke maatregelen ingezet tegen Iran, om het nucleaire programma van dat land aan banden te leggen. Mede door dit economische pressiemiddel tekende Iran vorig jaar een akkoord om de nucleaire activiteiten te verminderen.

Van Bergeijk verwacht echter niet dat deze kaart zal worden gespeeld. Volgens hem heeft Rusland ook een flinke greep op Europa. "Als Rusland geen gas meer levert, schieten de energieprijzen hier omhoog. In Europa zijn we economisch nog ziek, zwak en misselijk: dat zou ons flink terugwerpen."

Dat de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen vrijdag lieten weten dat zij de energiemarkt minder afhankelijk willen maken van Rusland, noemt Van Bergeijk 'makkelijker gezegd dan gedaan'.

Mastercard

Het nieuws dat creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard niet langer betalingen uitvoeren voor klanten van de Russische bank Rossiya, moet volgens Van Bergeijk los worden gezien van maatregelen van de Amerikaanse overheid.

"Dat is geen sanctie vanuit de overheid, maar een actie vanuit het particuliere bedrijfsleven. Visa en Mastercard willen hun handelsmerk beschermen, omdat de bank met Poetin geassocieerd wordt." De top van Rossiya zou banden hebben met de Russische president.

Lees ook: Kredietbeoordelaars somberder over toekomst Rusland Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | Alle berichten over Oekraïne