De nucleaire top die aankomende maandag en dinsdag wordt gehouden in Den Haag is een uitgelezen mogelijkheid om de stad op de kaart te zetten.

"In de Verenigde Staten en  China denkt iedereen bij Nederland altijd aan Amsterdam, daar kunnen we nu verandering in brengen."

De lokale ondernemers zien het wel zitten, twee dagen lang zijn de ogen van de internationale gemeenschap gericht op de Hofstad. 

Drieduizend journalisten volgen de bijna zestig wereldleiders en vijfduizend delegatieleden op de voet.

"Zij kunnen Nederland mooi op de kaart zetten en wij kunnen laten zien hoe gastvrij ons land is", zegt Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen NU.nl.

"We worden als stad in twee dagen tijd ontzettend vaak genoemd in de wereld. Dat effect moet je niet onderschatten", weet Van der Grinten.

Obama

De nucleaire top is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama. In 2009 noemde hij nucleair terrorisme één van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid.

Daarom werd in 2010 de eerste Nuclear Security Summit (NSS) in Washington gehouden om op het hoogste internationale niveau aandacht te krijgen voor dit vraagstuk. Twee jaar later volgde een tweede editie in het Zuid-Koreaanse Seoul.

Dit bij voorbaat groots opgerichte internationale evenement strijkt nu dus neer in de derde stad van Nederland, een kans die je met beide handen moet aangrijpen vindt Ceciel Bertels, bestuurder van de Haagse afdeling van KHN.

"Dit is een unieke kans om Den Haag internationaal op de kaart te zetten, daar moet je als ondernemer creatief mee omgaan", zegt Bertels. Daar wordt volgens haar al goed op in gespeeld met speciale menuacties voor de journalisten en afgevaardigden die dit weekend al in de stad zijn.

"In de Verenigde Staten en China denkt iedereen bij Nederland altijd aan Amsterdam, daar kunnen we nu verandering in brengen", zegt Bertels.

Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Handel) zegt tegen NU.nl ook een groot voorstander te zijn om het Nederlandse bedrijfsleven in het zonnetje te zetten op het moment dat alle ogen op ons gericht zijn.

"Dit is ook een economische missie naast het kernvraagstuk. Deze top brengt Nederland nadrukkelijk in beeld", zegt Ploumen.

Daarom organiseert haar ministerie samen met werkgeversorganisaties zogenoemde rondetafelgesprekken waarbij het Nederlandse en internationale bedrijfsleven aanschuift.

"Driekwart van de Nederlandse handel met het buitenland vindt buiten de Europese Unie plaats, daar liggen nog veel kansen. Niet alleen voor de Unilevers van deze wereld, juist ook voor het midden- en kleinbedrijf", aldus de minister.

Omzetderving

Het evenement is niet voor iedereen een uitgelezen pr-moment. Door de extreem strenge beveiligingsmaatregelen, zelfs de wegen rondom Schiphol worden afgezet, vrezen winkeliers voor omzetderving omdat Den Haag een stuk minder goed bereikbaar is.

"Winkeliers krijgen geen schadeloosstelling, daar zijn wij niet blij mee", zegt Suzanne de Graaf van Detailhandel Nederland.

De branchevereniging ziet er geen voordeel in dat duizenden camera's de stad in beeld nemen. Een eventuele toestroom van mensen die een glimp van de wereldleiders willen oppakken zijn volgens De Graaf geen potentiële winkelaars. "Van extra publiek hebben wij dus geen profijt."

Congressen

Ook noemt ze de oproep om de Haagse binnenstad te mijden een voorbode van omzetdaling, het feit dat zondag al veel wegen zijn afgesloten komt de winkeliers volgens De Graaf ook niet goed uit. "Dat is een belangrijke dag voor die sector."

Van der Grinten van KHN begrijpt de last die sommige ondernemers ondervinden, maar dat weegt volgens hem niet op tegen de wereldwijde belangstelling. "De top is goed voor de horeca in de omgeving. Misschien brengt het wel nieuwe congressen naar Den Haag de komende jaren", aldus de algemeen directeur.