Het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek Holdings koopt een belang van 25 procent in A.S. Watson, de detailhandelsdochter van het Aziatische conglomeraat Hutchison Whampoa en het moederbedrijf van onder meer drogisterijketen Kruidvat. 

Dat maakte Hutchison Whampoa vrijdag bekend.

Temasek betaalt 44 miljard Hongkong dollar (4,1 miljard euro) in contanten voor het belang in A.S. Watson. Naast Kruidvat heeft het bedrijf ook ketens als Trekpleister, Prijsmepper en ICI Paris XL. A.S.

Watson telt wereldwijd meer dan elfduizend winkels in 33 landen. Het zou gaan om de grootste investering door Temasek ooit.

Hutchison Whampoa en Temasek willen A.S. Watson binnen twee tot drie jaar naar de beurzen in Hongkong en Singapore brengen. Onlangs werd juist nog gemeld dat Hutchison Whampoa een belang van 25 procent in zijn detailhandelsdochter dit jaar naar de beurs in Hongkong wilde brengen.

21 miljard euro

Hutchison Whampoa wordt geleid door de 85-jarige zakentycoon Li Ka-shing, de rijkste man van Azië. Zijn concern is verder ook actief met havens, vliegvelden en telecommunicatie. A.S. Watson is gemeten naar omzet het grootste onderdeel van het zakenimperium van Li.

Het vermogen van Li wordt geschat op omgerekend 21 miljard euro. Daarmee staat hij op de 22ste plek op de Bloomberg Billionares Index.