Kredietbeoordelaar Fitch is positiever over de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten en heeft het vooruitzicht verhoogd van negatief naar stabiel. 

De kredietwaardering van de VS blijft op het allerhoogste AAA-niveau, zo maakte Fitch vrijdag bekend.

Volgens Fitch hangt de stabiele verwachting samen met het schuldenakkoord dat het Amerikaanse Congres in februari bereikte.

Daarbij werd ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond voor meer dan een jaar, wat voorkwam dat de Amerikaanse overheid haar rekeningen niet meer kon betalen.

Fitch gaf aan dat dit akkoord op tijd werd bereikt en onzekerheid wist te voorkomen over de Amerikaanse kredietwaardigheid, in tegenstelling tot de begrotingscrises in augustus 2011 en oktober 2013.

Vorig najaar moest een deel van de Amerikaanse overheid nog worden stilgelegd, omdat de partijen in het Congres het niet eens konden worden over de verhoging van het schuldenplafond.

Begrotingstekort

Verder zal het Amerikaanse begrotingstekort dit jaar verder dalen. De Amerikaanse overheid rekent voor het gehele fiscale jaar 2014 op een tekort van 514 miljard dollar (372,8 miljard euro).

Dat is 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de VS, van 680 miljard dollar vorig jaar. In 2009 bedroeg het Amerikaanse begrotingstekort nog 9,8 procent van het bbp.

Bij kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor's (S&P) staat de Amerikaanse kredietwaardering op AA+ en bij Moody's op AAA.

Griekenland

S&P handhaaft vooralsnog zijn waardering voor de overheidsschuld van Griekenland op het niveau van B-. De vooruitzichten blijven ook stabiel, zo maakte S&P vrijdag bekend. De kredietstatus B- ligt zes stappen onder het niveau van een veilige investering.

Hoewel de Griekse regering al zeker stappen heeft ondernomen om de schuldpositie te verbeteren en de begroting gezonder te maken, blijft de overheidsschuld nog steeds zeer hoog, merkt de kredietbeoordelaar op.

''Griekenland blijft zeer kwetsbaar, gegeven de hoge buitenlandse schuld, de krimpende economie en beperkte monetaire flexibiliteit'', aldus S&P.