Een kwart van de werkenden in Nederland heeft te weinig energie om elke dag aan de slag te gaan. Vooral jongere werkenden hebben weinig fut.

De helft van de vermoeide werkers is jonger dan 35 jaar, een derde is onder de 30. Dat blijkt donderdag uit de Randstad werkmonitor.

Ruim de helft (55 procent) van de werkenden is ervan overtuigd dat regelmatig sporten de prestaties op de werkvloer ten goede komt. Vooral hoger opgeleiden en jongeren zijn hiervan overtuigd.

Een derde van de werknemers krijgt van zijn werkgever sportfaciliteiten aangeboden, of krijgt daar korting op. Een op de vijf mag in de baas zijn tijd sporten.

Optimistisch

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de werknemers optimistisch gestemd is en voor het komende kwartaal een verbetering van de economie verwacht.

Iets meer dan helft (55 procent) heeft er dan ook vertrouwen in dat het lukt om een nieuwe baan te vinden.

De wens om bij een andere werkgever aan de slag te gaan leeft bij 15 procent van de werknemers, tegenover 12 procent in het voorgaande kwartaal.

Toch zijn relatief weinig werkenden actief op zoek. Een op de tien acht de kans groot te worden ontslagen in de komende zes maanden.