Netbeheerder Tennet heeft in het afgelopen jaar de nettowinst bijna verdubbeld. Dat maakt de onderneming woensdag bekend.

Onder de streep bleef 357 miljoen euro over. In 2012 ging het nog om 180 miljoen euro. Ook de omzet is gestegen. Die groeide van 1,77 miljard euro naar 2,24 miljard euro. 

Tennet zet zwaar in op Duitsland, waar het nutsbedrijf inmiddels het meeste verdient. Zo kwam de operationele winst in daar vorig jaar uit op 437 miljoen euro, tegen 149 miljoen euro in Nederland. 

Van de 16 miljard euro die Tennet de komende tien jaar investeert, is 11 miljard euro bestemd voor het Duitse hoogspanningsnet.  

De investeringen in Duitsland betreffen vooral 'het aan land brengen' van stroom die wordt opgewekt door windparken op het Duitse deel van de Noordzee. Het nutsbedrijf is sinds 2009 actief in Duitsland.

Europees beleid

Topman Mel Kroon pleit in een toelichting op de jaarcijfers voor een Europees energiebeleid. De relatief lage prijs voor steenkool ten opzichte van aardgas en de grote verschillen in nationaal energiebeleid leiden volgens hem tot een onzeker investeringsklimaat.
 
''De situatie is nu zo dat de netten in Europa gekoppeld zijn, evenals de handelsmarkten, maar het energiebeleid niet. En dat wringt", zegt Kroon. "Het is een uitdaging, maar volgens ons is het de enige weg naar een efficiënte, betrouwbare en duurzame energievoorziening.''

Koperdiefstal

Het aantal koperdiefstallen waarmee Tennet in Nederland mee te maken heeft, is de laatste maanden van vorig jaar drastisch teruggelopen. Het nutsbedrijf heeft in 2013 maatregelen genomen om de diefstallen tegen te gaan.

Zo zijn via een beveilingsbedrijf ex-militairen ingezet, die patrouilles gingen lopen in 'risicogebieden'. Het bedrijf intensiveerde ook het cameratoezicht bij hoogspanningsmasten en -stations.

Vorig jaar is er 91 keer koper gestolen. Het overgrote deel van die gevallen gebeurde tot aan de zomer. Door het offensief van Tennet zou het aantal diefstallen in de laatste maanden tot een handjevol zijn afgenomen.

Nodig

''Maatregelen blijven nodig en worden op verschillende plaatsen verder uitgebreid'', laat de netbeheerder woensdag weten.

Tennet is de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel van Duitsland. Tennet is eigendom van de Nederlandse Staat.