De relatie tussen Hema en de leveranciers van de winkelketen is ernstig bekoeld. Hema wil nieuwe afspraken over de leveringsvoorwaarden maken en breekt contracten daarom eenzijdig open.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Hema wil geld terug van de leveranciers over leveringen uit 2013 door met terugwerkende kracht een korting toe te passen. Het zou gaan om 4 procent van de jaaromzet.

Daarnaast gaat Hema dit jaar minder betalen voor leveringen. Vanaf 1 april verlengt de keten de betalingstermijn bovendien naar 120 dagen.

Hema wil van een op de vijf leveranciers af, schrijft de krant. Het warenhuis heeft last van teruglopende omzetten in Nederland en heeft vorig jaar al het contract met een aantal leveranciers opgezegd. In februari werden bovendien 65 banen geschrapt.

Branchevereniging Vivo vindt de plannen 'onbehoorlijk'. "Een leverancier die vorig jaar voor 2 miljoen euro spullen aan de Hema verkocht, wordt gevraagd of hij 80.000 euro terugstort. Mensen kunnen zeggen dat ze niet akkoord gaan, maar dan gaat de Hema de relatie verbreken", zegt een woordvoerder in de krant.