Kantoortuinen en flexwerkplekken hebben een negatieve invloed op de gezondheid van de werknemers. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Stockholm.

Voor een studie gepubliceerd in het tijdschrift Ergonomics vergelijken zij de gegevens van tweeduizend mensen in zeven verschillende kantoorsettingen.

Werknemers die werken in kantoren met een of drie grote ruimten bleven vaker ziek thuis. Vooral vrouwen waren vaak kortdurend ziek. Mannen melden zich vooral ziek wanneer er sprake was van flexwerkplekken.

Onderzoeker Christina Bodin Danielsson en haar collega's leggen uit dat het verband tussen kantoortuinen en een slechtere gezondheid geen verrassing is, maar dat de oorzaak niet geheel duidelijk is.

Natuurlijk speelt de verspreiding van infecties een rol, maar ook het type werk dat wordt uitgevoerd in kantoortuinen, een gebrek aan privacy en geen controle over je persoonlijke ruimte kunnen bijdragen.

Soms komen zieke medewerkers wel gewoon werken en dat kan er natuurlijk ook een verklaring zijn, aldus de onderzoekers. Groepsprocessen spelen ook zeker een rol. Het onderzoek legt een basis voor vervolgstudies naar hoe de werkomgeving de gezondheid van de werknemers beïnvloedt.