Drie kwart van de hoogopgeleide Nederlanders twijfelt over het aangaan van een zakelijke relatie met iemand die spelfouten maakt.

Ondertussen heeft slechts 13 procent collega's en zakenpartners die foutloos schrijven, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van taalinstituut Taal in het bedrijf onder 525 respondenten.

Terwijl 72 procent van de hoogopgeleide Nederlanders op het werk regelmatig tot vaak spelfouten voorbij ziet komen, is iets meer dan de helft ervan overtuigd zelf wel foutloze schrijfsels af te leveren.

D's en t's

De meeste fouten worden gemaakt met d's en t's in werkwoordsvormen. Nederlanders storen zich het meest aan fouten in zakelijke teksten zoals e-mails en verslagen. Spelfouten in kranten of tijdschriften en fouten in cv's en sollicitatiebrieven staan op de tweede en derde plaats.

Bijna de helft van de hoogopgeleiden denkt dat het mensen simpelweg niet kan schelen als zij spelfouten maken.

Anderen vermoeden dat het eerder ligt aan de complexiteit van de Nederlandse taal, de slechte kwaliteit van het onderwijs, regelmatige veranderingen in spelling en grammatica en de invloed van straattaal en slang.

Drie kwart van de Nederlanders vindt dat de werkgever een cursus moet aanbieden om de kwaliteit van teksten binnen de organisatie op te krikken. 29 procent is van mening dat zo’n cursus zelfs verplicht zou moeten zijn.