De waarde van de Nederlandse exportgoederen is in januari gedaald ten opzichte een jaar eerder. In volume steeg de uitvoer in die periode juist met 0,6 procent. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De waarde in januari bedroeg 36,1 miljard euro, dat is 1,2 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De import daalde met 2 procent en kwam uit op 31,1 miljard euro.

De invoerwaarde daalde met 2 procent en kwam uit op 31,8 miljard euro. Het handelsoverschot komt daarmee 4,3 op miljard euro.

Er werd meer geëxporteerd naar landen binnen de Europese Unie vergeleken met januari 2013. Naar landen buiten de EU was dat juist minder. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Blij

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is blij met de cijfers."De stijgende export en de positieve vooruitzichten zijn goed nieuws voor de Nederlandse economie. Vooral de handel met Europa is toegenomen."

"Dat laat zien hoe belangrijk Europese samenwerking en export zijn voor ons internationale verdienvermogen. De groei van de export kan wat mij betreft zeker nog hoger, dus we moeten blijven werken aan markttoegang voor onze export zowel in als buiten Europa'', aldus de minister.