Na meer dan 80 jaar valt het doek voor de Rotterdamse voedingsmiddelengroothandel Kruidenier.

De in 1928 opgerichte onderneming is door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Dat heeft curator Leonard Boender van DVDW Advocaten woensdag laten weten.

Kruidenier, met circa 600 mensen in dienst, verzorgde de catering voor onder meer bedrijfsrestaurants, benzinestations en kinderdagverblijven. Op die markt had het naar eigen zeggen de laatste tijd te maken met ,,zeer omvangrijke en structurele omzetdalingen''.

Hierdoor raakte het bedrijf in de financiële problemen. Toen diverse leveranciers vorige week leveringen weigerden of zelfs terughaalden, bleek Kruidenier niet langer in staat om zijn klanten te bedienen.

De curator onderzoekt de mogelijkheid van een doorstart van Kruidenier of van delen van de onderneming. Zo hoopt hij kapitaalvernietiging en banenverlies zo veel mogelijk te kunnen beperken. Inmiddels wordt er met verschillende partijen gesproken.

Naar aanleiding van eerdere verliezen voerde Kruidenier in 2010 en 2011 nog een reorganisatie door. Hierdoor werd in 2012 nog winst geboekt, aldus de curator. Maar vorig jaar nam de omzet, die ooit 300 miljoen bedroeg, verder af, met als gevolg een negatief resultaat van 2 miljoen euro. Uiteindelijk zag de directie van Kruidenier zich gedwongen uitstel van betaling en later faillissement aan te vragen.