Het gaat goed met de wereldwijde kunst- en antiekmarkt. De verkopen stegen afgelopen jaar met 8 procent naar 47,4 miljard euro, blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek dat de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht heeft laten verrichten.

De mondiale kunstmarkt ligt nu weer bijna op hetzelfde niveau als in 2007, vlak voor de wereldwijde economische crisis. Toen werd een recordomzet van 48 miljard euro bereikt. Door de recessie kromp de markt tot 28,3 miljard euro in 2009.

De opleving is vooral te danken aan een flinke groei van de verkopen in de Verenigde Staten en stijgende prijzen voor naoorlogse en hedendaagse kunst. Voor werken van kunstenaars als Francis Bacon, Roy Lichtenstein en Andy Warhol werden op veilingen recordbedragen betaald.

De Amerikaanse kunstmarkt is de belangrijkste in de wereld, met een aandeel van 38 procent. De Chinese kunstmarkt staat op de tweede plek, met een aandeel van 24 procent. China zag een lichte stijging van de handel in kunst en antiek.

Binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt (63 procent). Nederland heeft in Europa een aandeel van 1 procent.