Sjoerd Vollebregt vertrekt als topman van Fokker Technologies. Dat maakte de fabrikant van vliegtuigonderdelen woensdag bekend. Volgens Vollebregt is het na 12 jaar bij het bedrijf een goed moment om te vertrekken.

De 59-jarige Vollebregt wordt opgevolgd door de huidige operationeel directeur Hans Büthker. Hij zal onder meer een forse reorganisatie moeten leiden bij het onderdeel Fokker Services.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat bij dat onderdeel, dat is gespecialiseerd in het onderhoud van Fokker-vliegtuigen, in totaal 200 van de 730 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

Vollebregt gaf in een toelichting aan dat Fokker Technologies er momenteel goed voorstaat. "We hebben een goede positie als specialist in de markt en een gezond financieel fundament'', stelde hij.

Fokker zag de omzet vorig jaar met 1 procent dalen tot 762 miljoen euro. De winstgevendheid verbeterde echter wel. De operationele winst (ebit) steeg met bijna 7 procent tot 47 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 10,9 miljoen euro bijna 6 procent hoger was dan in 2012.

Onderhoud

De omzet werd vorig jaar gedrukt door de dalende opbrengsten van Fokker Services. Dat onderdeel heeft minder te doen, doordat er steeds minder Fokkers in de lucht worden gehouden.

Het onderdeel richt zich ook op onderhoud van andere toestellen, maar dat is niet voldoende om de afnemende inkomsten te compenseren. De reorganisatie moet ervoor zorgen dat Fokker de concurrentie met andere onderhoudsbedrijven kan aangaan.

Fokker blijft positief over de vooruitzichten voor de middellange termijn. Het bedrijf verwacht onder meer te profiteren van projecten rond de productie van de Airbus A350 en de Lockheed Martin F-35 (de Joint Strike Fighter).

Defensiebudget

Volgens Vollebregt heeft Fokker weinig last van de bezuinigingen op defensiebudgetten. Overheden schalen hun orders wel enigszins terug, maar het orderboek blijft goed gevuld.

Op het gebied van de civiele luchtvaart gaan de zaken voorspoedig, zowel door de groei van luchtvaart in Azië als door de noodzakelijke vervanging van oudere toestellen.