Bedrijven moeten boetes tot 100 miljoen euro krijgen als zij regels over databescherming schenden. Daar pleit het Europees Parlement in Straatsburg woensdag voor.

Een meerderheid van de afgevaardigden vindt een geldstraf wenselijk. De boete kan boevendien oplopen als de onderneming groter is. De maximumstraf zou 5 procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet moeten worden.

In de strijd voor een betere bescherming van de gegevens van burgers gaat het EU-parlement veel verder dan de Europese Commissie. Die wil een boete tot 1 miljoen euro of maximaal 2 procent van de omzet.

Het parlement vindt dat de privacy in dit digitale tijdperk bedreigd wordt als de huidige Europese regels uit 1995 niet worden aangepast.

Scherpe regels

Bijna alle afgevaardigden spraken zich dan ook uit voor scherpere regels die burgers meer controle moeten geven over hun persoonlijke gegevens.

De parlementariërs vinden dat internetdiensten uitdrukkelijk de toestemming van burgers moeten vragen voordat ze persoonlijke gegevens kunnen verwerken.

Ook wil het parlement dat burgers een recht krijgen op ''het vergeten worden'', dus dat al hun data kunnen worden gewist. Verder moeten er betere waarborgen komen als gegevens naar landen buiten de EU gaan. Het parlement moet nu overeenstemming zien te bereiken met de EU-lidstaten.

Lees ook: Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen