De financiële onrust in opkomende markten en de crisis in Oekraïne vertroebelen de vooruitzichten voor de luchtvaartsector. 

Brancheorganisatie IATA liet woensdag weten uit te gaan van een totale winst voor de bedrijfstak van 18,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) in 2014, tegen een eerdere schatting van 19,7 miljard dollar.

Vooral de opgelopen olieprijs maakt dat IATA somberder is over de winstvooruitzichten voor 2014 dan in december. De organisatie gaat nu uit van een gemiddelde prijs van 108 dollar per vat, 3,5 dollar meer dan in de vorige raming. De brandstofrekening voor luchtvaartmaatschappijen valt daardoor in totaal 3 miljard dollar hoger uit.

Dat effect wordt deels gecompenseerd door een sterkere toename van de vraag naar met name vrachtvervoer. In totaal komt de omzet in de luchtvaartbranche naar verwachting uit op 745 miljard dollar, 2 miljard meer dan IATA eerder had becijferd.

Economie

De voorspelde winst is nog altijd een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen hield de branche als geheel onder de streep 12,9 miljard dollar over. ''Over het algemeen zijn de vooruitzichten positief'', zei IATA-directeur Tony Tyler, wijzend op de aantrekkende wereldeconomie. Wel zijn de marges dit jaar met circa 2,5 procent nog steeds flinterdun.

Per verkocht ticket wordt naar verwachting gemiddeld 181 dollar binnengehaald. Door aanvullende dienstverlening, zoals extra comfort en beter eten en drinken aan boord, kan dat bedrag oplopen tot 195 dollar. Daarvan houden luchtvaartmaatschappijen per vertrekkende passagier echter gemiddeld niet meer dan 5,65 dollar over.