De Nederlandse gamemarkt is afgelopen jaar gekrompen. Er werd 3,7 procent minder omzet uit gameverkoop gehaald. De verkoop van digitale games stijgt wel.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie NVPI.

"De gamesmarkt was in 2013 in transitie. De overgang naar een nieuwe generatie consolegames is in 2013 definitief ingezet. Het jaar kenmerkt zich dan ook als een overgangsjaar", aldus NVPI als verklaring voor de dalende omzet.

De Playstation 4 (review) kwam eind vorig jaar uit in Nederland en de Xbox One (review) wordt later dit jaar verwacht. Veel nieuwe games komen echter pas na de introductie van deze consoles uit.

GTA 5

In totaal werd 247,3 miljoen euro omgezet met de verkoop van nieuwe games. In 2012 was dat nog 256,9 miljoen euro. De omzet uit digitale games, zonder abonnementen en aankopen in de game zelf, steeg met bijna 50 procent. De verkoop van fysieke consolegames en pc-games daalde echter fors.

In totaal gingen er 5,2 miljoen games over de toonbank in vergelijking met 6,7 miljoen een jaar eerder. Grand Theft Auto 5 was de meest succesvolle game in 2013. NVPI stelt zonder cijfers te noemen dat FIFA 14, Call of Duty Ghosts, Assassin's Creed IV en Just Dance ook populaire titels waren.