De Wereldbank is bereid om Oekraïne met extra middelen te steunen. Dat maakte de bank, die zei een verzoek om steun van de interim-regering van het land te hebben ontvangen, maandag bekend.

In een verklaring meldt de Wereldbank Oekraïne dit jaar nog met een bedrag tot 3 miljard dollar (circa 2,2 miljard euro) te ondersteunen.

Dat geld komt bovenop programma's van de bank die al in Oekraïne lopen ter waarde van in totaal 3,7 miljard dollar.

Een woordvoerster van de Wereldbank zei wel dat het bedrag van 3 miljard dollar dat nu naar buiten is gebracht ''in de pijplijn zit'' en nog definitief moet worden goedgekeurd door het bestuur.

De president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, liet weten de regering te willen steunen bij de uitvoering van de hervormingen die noodzakelijk zijn om de economie vooruit te helpen.

Stabiliteit

Volgens de Wereldbank moet er in Oekraïne allereerst de economische stabiliteit worden hersteld en zal ook de banksector moeten worden versterkt. Daarnaast zijn er hervormingen nodig in de energiesector en moet het investeringsklimaat worden verbeterd. Tegelijkertijd zal het land flink moeten inzetten op de bestrijding van de corruptie.

De programma's die de bank in het land al heeft lopen richtten zich met name op de verbetering van de water- en elektriciteitsvoorziening, de infrastructuur en steunverlening aan private ondernemingen.