Voedingsmiddelengroothandel Kruidenier Groep, met zeshonderd mensen in dienst, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt.

Het bedrijf is naar eigen zeggen recentelijk in financiële problemen geraakt. "De Kruidenier Groep streeft ernaar om door middel van een surseance van betaling te komen tot een doorstart van de activiteiten'', meldt het bedrijf op zijn website. Bij Kruidenier Groep was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.

Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Rotterdam en zes vestigingen verspreid over het land, verzorgt de catering voor onder meer bedrijfsrestaurants, benzinestations en kinderdagverblijven. Kruidenier Groep is leverancier van diepvriesproducten, kruidenierswaren en verse producten.

Verreweg het grootste deel van de omzet haalt de onderneming uit de cateringmarkt, een markt die al meerdere jaren te maken heeft met ''zeer omvangrijke en structurele omzetdalingen'', aldus de onderneming. Om die reden heeft het familiebedrijf de afgelopen jaren ingrijpende reorganisaties doorgevoerd.

Slechte vooruitzichten

Volgens Kruidenier blijven de vooruitzichten voor de cateringmarkt onverminderd slecht. ''De onderneming is nu niet meer in staat om het tempo van de omzet- en margedalingen door verdere kostenbesparingsprogramma’s te compenseren.''

Gesprekken met meerdere partijen over strategische samenwerking zijn volgens het bedrijf op niets uitgedraaid.

Cateraar Albron, een belangrijke afnemer van de Kruidenier Groep, laat weten voorlopig te zijn overgestapt op de dienstverlening van branchegenoot Sligro omdat Kruidenier niet meer in staat is om het bedrijf te beleveren.

Albron verzorgt het eten en drinken in honderden restaurants in Nederland. ''Het uitwijken naar een andere leverancier is een grote logistieke operatie'', aldus Albron in een reactie.