Banken, verzekeraars en andere instellingen uit de financiële sector geven komende week bijna 5000 gastlessen om kinderen op een levendige manier te leren omgaan met geld. 

Maandag wordt de Week van het geld officieel geopend door koningin Máxima.

In totaal zetten ruim 90 organisaties zich in voor het project, dat een initiatief is van overheidsplatform Wijzer in geldzaken. Bijna 150.000 leerlingen zullen een financieel deskundige voor de klas krijgen voor het speciale onderricht.

''Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor financieel bewustzijn'', zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over alweer de vierde editie van dit project. De vorige keer, in 2012, werden ruim 4000 gastlessen verzorgd.

Dijsselbloem: ''Ik vind het een goede ontwikkeling dat steeds meer medewerkers van banken, verzekeraars en gemeenten betrokken zijn bij deze week.'' De bewindsman staat donderdag ook zelf voor de klas om een les te geven.

Financieel denken

Behalve gastlessen, hebben de initiatiefnemers ook allemaal filmpjes, spelletjes en andere activiteiten ontwikkeld om het financieel denken tot bij de allerkleinsten onder de aandacht te brengen.

Zo kunnen de kleuterklassen leren rekenen met de educatieve televisieserie Koekeloere en organiseert De Nederlandsche Bank (DNB) speciale rondleidingen voor de groepen 7 en 8 van de basisschool.

Theater

Ook worden er theatervoorstellingen gehouden waarin het verantwoord uitgeven van geld centraal staat. En er is speciaal lesmateriaal dat juffen en meesters kunnen gebruiken om hun leerlingen uit te leggen hoe ze een huis moeten kopen.