China's export is in februari onverwacht hard naar beneden getuimeld, mede door verstoringen van de handel door het Chinese Nieuwjaar. 

Vergeleken met een jaar eerder voerden de Chinezen vorige maand 18,1 procent minder uit, zo blijkt uit cijfers die de Chinese overheid zaterdag heeft gepubliceerd.

In januari groeide de export van 's werelds op een na grootste economie nog met 10,6 procent, en analisten rekenden erop dat de uitvoer in februari opnieuw in de plus zou eindigen.

De daling wordt deels verklaard door de Chinese nieuwjaarsperiode die begin vorige maand werd gevierd. Vanwege die feestdagen sloten veel Chinese bedrijven en fabrieken tijdelijk de deuren.

Nepovereenkomsten

Analisten wijzen erop dat de cijfers van een jaar geleden, waarmee wordt vergeleken, mogelijk ook nephandelsovereenkomsten bevatten en daarom iets te rooskleurig zijn.

Voor een duidelijk beeld hoe de Chinese uitvoer er precies voorstaat is het daarom beter te wachten op de volgende maandcijfers, zeggen zij.

In september vorig jaar kwam de export van China voor het laatst ook lager uit dan een jaar eerder.

China importeerde in februari, net als in januari, ruim 10 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Het Chinese handelstekort kwam hierdoor uit op zo'n 23 miljard dollar (bijna 16,7 miljard euro). In januari kende China nog een handelsoverschot van circa 32 miljard dollar.