De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari verder toegenomen. Er kwamen per saldo 175.000 banen bij, na een herziene 129.000 een maand eerder.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de federale overheid.

De Amerikaanse arbeidsmarkt trok daarmee sterker aan dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een banengroei van 149.000.

De werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking liep wel op, van 6,6 naar 6,7, waar op een stabilisatie werd gerekend. 

Dat kwam doordat vergeleken met januari 264.000 Amerikanen meer op banenjacht waren, en het aantal werkenden per saldo met slechts 42.000 toenam. Werklozen tellen alleen mee in de statistieken als zij actief op zoek zijn naar werk.

Winterweer

Veel economen vreesden dat het slechte winterweer net als in de voorgaande maand een rem zou hebben gezet op de banengroei. Econoom James Knightley van ING sprak dan ook van "al met al vrij goede cijfers'', ook gezien de forse bijstelling in positieve zin van het cijfer over januari.

Knightley wees er ook op dat het gemiddelde uurloon de sterkste stijging doormaakte in ruim een halfjaar tijd. Dat meer mensen aan het werk en daar ook nog eens meer aan verdienen, zou volgens hem de consumptie ten goede moeten komen.

Handelstekort

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in januari licht gestegen tot 39,1 miljard dollar (28,1 miljard euro), van een naar boven herziene 39 miljard dollar in december. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend.

Het handelstekort is daarmee iets hoger uitgekomen dan verwacht. Economen gingen in doorsnee uit van een tekort van 38,5 miljard dollar. Voor december werd aanvankelijk een tekort van 38,7 miljard dollar genoemd