Supermarktketen Safeway, een van de grootste in de Verenigde Staten, wordt overgenomen door investeringsmaatschappij Cerberus, eigenaar van de Albertsons-supermarktformule. 

De transactie, die donderdagavond bekend werd gemaakt en nog nog niet rond is, wordt geschat op een totale waarde van 9,2 miljard dollar.

De fusie, waarbij het management van Safeway de gecombineerde keten gaat leiden, moet het bedrijf in staat stellen kosten te besparen, het marktaandeel te vergroten en de concurrentie van giganten als Wal-Mart of Kroger-supermarkten te weerstaan.

Samen krijgen Safeway en Albertsons 2400 winkels, 27 distributiecentra en 20 productielocaties. Bij de twee ketens werken samen meer dan een kwart miljoen mensen.

Albert Heijn

De supermarktfusie heeft op korte termijn geen grote gevolgen voor Ahold. Dat zeggen analisten van ING en Rabobank. Op den duur valt nog af te wachten hoe de consolidatie uitpakt.

Volgens Marco Gulpers van ING is de overname vooral ingegeven door de noodzaak kostenbesparingen door te voeren. Het is geen directe aanval op andere ketens. Bovendien is de geografische overlap tussen Ahold en Safeway/Albertsons beperkt.

Actiever

Maar Ahold mag van Gulpers best wat actiever om zich geen gaan kijken. Het concern zou bijvoorbeeld in de regio New York wat aan consolidatie kunnen doen, vindt de analist zonder concrete kandidaten voor ogen te hebben.

Rabobank merkt op dat Ahold met de combinatie alleen in New England en Pennsylvania wat overlap heeft.