De behoefte aan zakelijke dienstverlening groeit dit jaar licht, na de krimp van vorig jaar. Die verwachting uit het economisch bureau van ABN AMRO in een donderdag gepubliceerd rapport.

'Uitbundig' is de groei echter niet, omdat de economie voorlopig slechts beperkt opleeft, zo schrijven de economen. 

Bovendien zetten veel bedrijven vraagtekens bij de toegevoegde waarde van zakelijk dienstverleners en de tarieven die zij voor hun werk vragen.

Bedrijven die voorheen van de diensten gebruikmaakten, kiezen er daardoor steeds meer voor om die werkzaamheden in eigen huis uit te voeren, in plaats van ze uit te besteden aan een externe partij. 

Vorig jaar zagen zakelijk dienstverleners - een verzamelnaam voor een flinke stapel bedrijven van diverse pluimage - de vraag naar hun diensten met anderhalf procent teruglopen. 

Met name uitzendbureaus en beveiligingsbedrijven hadden het lastig, terwijl managementadviseurs en juridisch dienstverleners het wat gemakkelijker hadden. 

​Stijging

Voor dit jaar rekent ABN AMRO op een lichte stijging van een half procent, die vervolgens aanzwelt tot een procent in 2015.

Door de dalende vraag van de afgelopen jaren, die vooral in 2008 en 2009 sterk daalde, ligt de behoefte aan diensten echter nog bijna tien procent lager dan voor het begin van de crisis.